Neomar Consulting a realizat a 4-a editie a studiului sau anual in domeniul invelitorilor pentru acoperis (tigla metalica, tigla din beton, tigla ceramica, sindrila bituminoasa si placi ondulate bituminoase). Conform acestui studiu de piata, in 2008 valoarea totala a pietei de invelitori din Romania a fost de aproximativ 179 milioane euro, piata fiind in crestere cu 18% fata de anul precedent.

Ratele de crestere au fost estimate pe baza previziunilor declarate, prin intermediul chestionarelor scrise precum si in cadrul unei suite de interviuri directe, la care au participat majoritatea furnizorilor de invelitori pentru acoperisuri care activeaza pe piata din Romania. In total, in Romania in anul 2008 s-au vandut invelitori in valoare totala de aproximativ 179 milioane euro.

Tigla metalica domina cu autoritate piata invelitorilor. In 2008,  50% din valoarea vanzarilor de invelitori realizate este atribuita tiglei metalice, 16% din valoarea vanzarilor de invelitori realizate este atribuita traditionalei tigle ceramice, 15% tiglei de beton, 14% placilor ondulate bituminoase si 5% sindrilei bituminoase.

Trei regiuni detin aproape jumatate din piata Cele mai mari vanzari de invelitori sunt realizate in zona de Centru, Nord-Vest, Nord-Est si Bucuresti. Fiecare tip de invelitori se axeaza pe anumite regiuni, in functie de specificul constructiilor si conditiile de mediu. Astfel 3 zone cumuleaza jumatate din totalul suprafetei comercializate de invelitori: Centru (20%), si Nord-Vest (14%), Nord-Est (14%).

Piata este in continuare fragmentata… Conform estimarilor Neomar Consulting, in prezent pe piata invelitorilor activeaza mai mult de 60 de furnizori de invelitori pentru acoperisuri. In segmentul productiei si comercializarii tiglei tiglei metalice se gasesc cele mai multe companii mici, in principal datorita investitiilor relativ reduse in echipamentele de productie si a procesului tehnologic simplu. Doar cinci companii care activeaza pe piata invelitorilor pentru acoperis inregistreaza cote de piata intre 5-10% din piata din punct de vedere valoric.

…insa competitia se ascute! Daca in perioada 2005-2008 am asistat la debutul pe piata al unor noi producatori, in special in domeniul tiglei metalice, estimarile Neomar Consulting indica o acutizare a luptei concurentiale in 2009, mai ales pe fondul crizei economice mondiale si a numarului de constructii in scadere fata de anii precendenti. Majoritatea companiilor investigate in cadrul studiului realizat de Neomar Consulting si-a redus semnificativ bugetul de marketing in 2009 comparativ cu 2008, axandu-si eforturile spre reducerea costurilor si implicit a preturilor.

Mai multe detalii despre acest studiu puteti afla in sectiunea sa de prezentare de pe site sau prin intermediul brosurii de prezentare a acestuia.