Neomar Consulting a realizat a 5-a editie a studiului sau anual in domeniul invelitorilor pentru acoperis (tigla metalica, tigla din beton, tigla ceramica, sindrila bituminoasa si placi ondulate bituminoase). Conform acestui studiu de piata, in 2009 valoarea totala a pietei de invelitori din Romania a fost de aproximativ 116 milioane euro, in scadere abrupta fata de anul 2008 cu 34%. Estimarea dimensiunii pietei s-a realizat pe baza interviurilor derulate cu circa 40 de producatori si importatori de ce activeaza pe piata romaneasca si pe baza informatiilor colectate din surse secundare despre aproape 60 de companii care activeaza pe piata in calitate de producator sau importator.  
Din punct de vedere structural, schimbarile intervenite pe piata sunt minore. 
Invelitorile pe baza de tabla ondulata si-au conservat si chiar consolidat pozitia de lider pe aceasta piata detinand 52% totalul vanzarilor. Se remarca si o crestere usoara a ponderii tiglei ceramice (+3% pana la 19%) in timp ce tigla de beton a inregistrat  un usor declin (-3% pana la 12%). 

Desi 2009 a fost un an de criza, numarul jucatorilor de pe piata nu s-a diminuat semnificativ. 
Conform informatiilor Neomar Consulting, exista mai mult de 60 de furnizori de care activeaza pe piata invelitorilor in calitate de producator sau importator. Cei mai multi jucatori (cca. 40) activeaza in sfera productiei sau importului de invelitori din tabla profilata (tigla metalica). Doar cinci companii au reusit sa atinga o cota de piata cuprinsa intre 5-10% din punct de vedere al valorii vanzarilor.

Perioada 2010-2011 posibil sa provoace o consolidare a pietei.
Este posibil ca in intervalul 2010-2011 sa se produca la o consolidare a pietei in sensul restructurarii unor jucatori de marime mica si medie in special din sectorul invelitorilor metalice. Semnalele existente in Trim. 4 2009 si Trim. 1 2010 indica o tendinta de crestere a preturilor materiilor prime (otel) ceea ce inevitabil va conduce catre o micsorare a marjelor producatorilor de tigla metalica ce vor fi presati atat de nevoia de a creste pretul produselor finite ca urmare a cresterii preturilor otelului dar si de impulsionare a vanzarilor prin intermediul promotiilor, reducerilor de pret sau a altor stimulente similare. Prin urmare, singura solutie va fi reducerea marjelor comerciale cu consecinte neplacute in randul companiilor cu costuri fixe mari si incapacitatea de a genera comercializa cantitati insemnate.

2010 va fi un an in care strategiile de marketing si eficienta producatorilor vor face diferenta intre castigatori si perdanti  Cercetarea realizata de Neomar Consulting va ofera un set de informatii necesar pentru a avea o viziune de ansamblu asupra pietei de profil si pentru a realiza un set de planuri si strategii realiste. Existenta unei strategii coerente va conduce la o eficientizare a activitatilor si costurilor legate de productia si distributia tiglei – aspecte cruciale pentru o buna traversare a perioadei dificile din 2010 si 2011.

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati compania Neomar Consulting la urmatoarele detalii de contact:

Cristina Brian – coordonator proiect
tel:+4-021-313.68.18 / +4-021-313.68.15  
fax:+4-021-313.68.15