V-ati finalizat bugetul de marketing pe 2014? Care sunt criteriile in functie de care ati alcatuit acest buget? Avand in vedere ca suntem in perioada specifica realizarii bugetelor de marketing pe 2014, am realizat pentru Dvs. un material de cateva pagini cu idei utile pe acest subiect.
In practica, cele mai uzuale modalitati de bugetare sunt:
Pornind de la structura bugeului de anul trecut? Bine-nteles cu ajustarile de rigoare?
In functie de merit? Adica alocand banii de publicitate in functie de veniturile realizate de fiecare divizie, business unit sau familie de produse?
Printr-un Beauty-Contest? Adica prin analiza prezentarilor sau planuri de afaceri ale responsabililor principalelor divizii de business din companie?
Impus de la centru? Adica de firma mama?
Fiecare metoda are dezavantajele ei pe care le puteti afla aici.
Ati cuantificat efectele viitoarelor invesitii in marketing?
Si cand ne raportam la efecte utile, ne raportam la bani. Nu la vizibilitate, nu la CPM, nu la numar de reclame sau clienti atinsi.
Cazul ideal: Inainte de a achizitiona un utilaj sau un alt mijloc fix, facem de regula un plan de afaceri sau macar o analiza financiara. Punem in balanta cat investim si care sunt efectele utile – cati clienti vom avea si care vor fi incasarile in urma acestora. Calculam in cat timp ne recuperam banii.
Realitatea: In ceea ce priveste cheltuielile de marketing din observatiile noastre, doar in anumite cazuri bugetul de marketing este privit ca o investitie. Rareori banii alocati pentru marketing au inca din faza de planificare o trasabilitate clara cauza-efect in ceea ce priveste veniturile suplimentare realizate de fiecare euro cheltuit.
In realitate, cheltuielile cu publicitatea sunt deseori o chestiune de fler iar actiunile promotionale o necesitate obligatorie, fara a ne pune problema uneori problema cum si de ce sunt necesare.
De ce este dificila corelatia cheltuieli marketing-venituri?
Pentru ca:
a) nu exista date suficiente necesare unor analize statistice
b) nu exista tehnicile de analiza sau expertiza decizionala necesara analizei acestor date.
Aici sunt cateva idei. Merita 15 minute!
Am realizat un material de 4 pagini cu idei utile despre bugetele de marketing. Este o lectura de 15 minute pe care v-o recomandam . White paper – Bugetul de marketing