Daca in perioada 2008-2012, asteptarile reprezentantilor companiilor din acest sector, erau indreptate spre o revenire a pietei, in 2013, cei mai multi dintre acestia mizeaza pe o stagnare.
 
Scaderea valorica si canitativa, din ultimii ani, inregistrata de sectorul constructiilor rezidentiale, dar si perspectivele principalilor factori de influenta par sa sustina aceste asteptari.
 
Incepand cu anul 2008, dinamica numarului de autorizatii de constructie emise in raport cu numarul de locuinte terminate a fost inversata, fiind finalizate mai multe locuinte decat autorizatiile emise. Putem observa ca, in ultimii ani, distanta dintre cei doi indicatori s-a redus semnificativ si este de asteptat, ca aceasta sa inregistreze o noua inflexiune in perioada urmatoare.
 
Autorizatii vs Locuinte terminate - Cercetare de piață și consultanță de marketing
Din pacate, aceasta noua inflexiune se va traduce prin faptul ca numarul de locuinte finalizate va redeveni mai mic decat numarul de autorizatii de constructii emise. Practic, trendul descendent al constructiilor rezidentiale va continua. Doar piata renovarilor va fi cea care va mai putea „indulci” scaderea viitoare a cererii de materiale de constructii, insa numai pe anumite piete limitate, specifice materialelor care pot fi utilizate la renovari. 
 
Printre factorii de influenta avuti in vedere in analiza realizata de Neomar Consulting enumeram:
  • Cererea solvabila de locuinte noi in continua scadere, generata atat de indicatorii socio-demografici, dar si de posibilitatile de finantare / puterea de cumparare
  • Nivelul scazut din ultimii ani al transferurilor realizate de romanii din strainatate 
  • Interesul scazut al dezvoltatorilor imobiliari in ceea ce priveste demarea unor proiecte noi
  • Situatia incerta in ceea ce priveste evolutia economiei in spatiul european (cu influenta directa asupra economiei Romaniei).

O analiza completa a  industriei constructiilor din Romania poate fi gasita in studiul pe care l-am realizat – detalii aici