Studiul naţional privind Preferinţele şi comportamentul persoanelor fizice referitoare la achiziţia de tâmplărie termoizolantă realizat de Neomar Consulting la începutul acestui an a scos la iveală percepţiile actuale ale românilor în ceea ce priveşte piaţa tâmplăriei termoizolante. Câți români își doresc să-și schimbe tâmplăria termoizolantă din locuință și care sunt principalele criterii care dictează decizia finală?

Tendinţa de cumpărare

Studiul naţional relevă interesul românilor pentru achiziţia de tâmplărie termoizolantă de calitate. 26.7% (dintre respondenţii care au deja locuinţele dotate cu ferestre cu tâmplărie termoizolantă în proporţie de peste 51-75% din totalul suprafeţelor vitrate), respectiv 25.8% (dintre cei a căror locuinţă este dotată cu până la 25%) se declară a fi viitori cumpărători de ferestre cu tâmplărie termoizolantă, în următoarele 12 şi 24 de luni. Dintre acesţia, 33% au afirmat că urmează să-şi doteze locuinţa cu ferestre termoizolante (inclusiv uşile de balcon) cu un procent de peste 75% în raport cu numărul total de ferestre din locuinţă. Tendinţa generală de cumpărare (54.6%) se îndreaptă către tâmplăria termoizolantă PVC, aceasta putând răspunde cerinţelor tot mai mari ale clienţilor care vizează, în special, capacitatea de izolare termică şi fonică, dar şi durata de viaţă ridicată a produselor. Pe locurile secunde în menţiunile beneficiarilor sunt aluminiul (21.3%) şi lemnul sau lemnul stratificat (19.2%). Mai mult, în alegerea produsului şi a producătorului de tâmplărie, respondenţii au numit în topul primelor trei cele mai importante criterii de selecţie mărcile de furnizori folosite la confecţionarea ferestrelor, respectiv marca de profile şi cea de feronerie. Alături de acestea, respondenţii au mai amintit şi termenele de garanţie oferite, dar şi profesionalismul personalului.

Interesul pentru estetică şi design

Unul dintre cele mai surprinzătoare aspecte relevate de studiu este faptul că românii încep să devină foarte atenţi la aspectul estetic şi la designul tâmplăriei care trebuie să se îmbine într-un mod armonios cu interiorul locuinţei, dar şi cu stilul arhitectural. Argumentele principale, în favoarea achiziţiei, ale viitorilor cumpărători de tâmplărie termoizolantă fac referire la renovarea locuinţei, inclusiv înlocuirea ferestrelor (51.1% la nivel naţional), renovarea de amploare (totală) a locuinţei (15%) şi construcţiile noi, inclusiv construcţia unei alte locuinţe (14%). În cazul renovării locuinţei, 43.6% spun că motivul pentru care şi-au schimbat tâmplăria a fost dorinţa unei izolări termice mai bune, că vechile ferestre erau deteriorate fizic (30.3%) şi că au dorit ca noile ferestre să aibă un aspect estetic mai modern (7.8%).