Producatorii de tamplarie au estimat ca piata tamplariei termoizolante va creste in medie cu 27.4% in 2006 comparativ cu 2005.

Producatorii de tamplarie au estimat ca piata tamplariei termoizolante va creste in medie cu 27.4% in urmatoarele 12 luni Conform studiului de piata desfasurat anual de compania Neomar Consulting pe un esantion reprezentativ de firme producatoare de tamplarie termoizolanta, respondentii au estimat ca piata tamplariei termoizolante si implicit achizitiile de profile din PVC si aluminiu vor creste in medie cu 27.4% Dintre acestia, aproape jumatate au estimat o crestere ponderata sub 25% a afacerii lor in 2006 fata de 2005 in timp ce  17% din companiile intervievate au estimat o crestere optimista cifrata intre 25%-50% in 2006. Este de asemenea notabil faptul ca dinamica acestui sector este superioara dinamicii altor ramuri din economie, circa 10% din companiile active in aceasta bransa asteptandu-se la cresteri de peste 50% in 2006 fata de 2005. Brandul – o notiune din ce in ce mai importanta pentru furnizorii de sisteme.

Analizand notorietatea brandurilor cat si perceptia producatorilor de tamplarie in ceea ce priveste marcile de profile utilizate se observa ca notorietatea brandului incepe sa capete o importanta sporita, atat pentru producatorii de tamplarie cat si pentru clientii acestora. Cresterea importantei brandului este un lucru normal in conditiile in care pana in prezent pretul reprezinta practic factorul diferentiator intre marci.

 Piata tamplariei termoizolante se aproprie de maturitate.

Desi pe piata exista un numar de peste 40 de marci de profile din PVC si mai mult de 20 de marci profile din aluminiu, piata incepe sa se cristalizeze. Astfel, 7 marci de profile din PVC detin impreuna circa 2/3 din piata in timp ce pe piata tamplariei din aluminiu, 5 marci de profile detin peste 75% din piata.

Profilele din PVC au detinut 70% din piata anului 2005

Gratie utilizarii preponderente a tamplariei din PVC in cadrul constructiilor rezidentiale, circa 70% din piata profilelor pentru tamplarie termoizolanta este detinuta de catre profilele din PVC (aprox. 70%), urmate de profilele din aluminiu (29%). Aceste doua tipuri de profile detin peste 98% din totalul pietei, restul (lemn, otel) inregistrand cote de piata foarte reduse. Nu au fost luate in calcul ferestrele clasice, care nu sunt dotate cu geam termoizolant.

Comparativ cu anul 2004, ponderea profilelor (si implicit a tamplariei) din PVC a crescut cu aproape 4%, in timp ce ponderea profilelor si a tamplariei din Aluminiu a scazut cu 3%. Acest lucru poate fi motivat de pretul mai mare al tamplariei din aluminiu comparativ cu cea din PVC si de accentuarea acestei diferente de pret in ultima perioada pe fondul cresterii cotatiilor aluminiului pe pietele internationale.

Ca si in anul 2004, si in 2005 piata a fost dominata de producatori mici de tamplarie

In urma cercetarilor Neomar Consulting a reiesit faptul ca piata este inca dominata de micii producatori de tamplarie, care au o capacitate de productie lunara de pana la 250 m2 (cca. 35% din totalul producatorilor intervievati). Aceasta capacitate de productie permite confectionarea tamplariei pentru a dota 2 apartamente cu 3 camere + dependinte pe zi.

Aproximativ 20% din totalul producatorilor de tamplarie au o capacitate lunara de productie intre 250-500 m2/luna, cca. 5.5% pot produce intre 500-750 m2/luna , si doar cca. 21% au capacitati de productie mai mari de 750 m2/luna.  

Aproximativ 44% dintre companiile producatoare de tamplarie au mai putin de 10 angajati permanenti, si cca. 43% au intre 10-50 angajati permanenti. Doar 10% din totalul companiilor au peste 50 de angajati permanenti.

Tamplaria din PVC din sisteme tricamerale este cea mai vanduta.

In ceea ce priveste tamplaria PVC sistemele de profile tricamerale sunt cele mai utilizate (56%), acest aspect fiind datorat in principal faptului ca sunt cele mai accesibile profile din punct de vedere al pretului. Fata de anul 2004, in anul 2005 a crescut ponderea profilelor cu 4 camere (+ cca. 5.5%) si a celor cu 5 camere (+ cca. 5%), in timp ce celelalte tipuri de sisteme sunt din ce in ce mai putin cautate.

Slaba informare este una din principalele probleme cu care se confrunta piata. Doar cca. jumatate din producatorii de tamplarie cunosc criteriile de delimitare a claselor de calitate a profilelor din PVC

75% din totalul respondentilor cunosc faptul ca piata profilelor din PVC se imparte in functie de clase de calitate, dar mai mult de jumatate din ei nu cunosc criteriul de delimitare a claselor de calitate. Printre raspunsurile privitoare la criteriile de delimitare a claselor de calitate s-a regasit in mod eronat si „tara de origine a profilelor”, „latimea profilului” , „culoarea” etc.

 
Studiul realizat de NEOMAR Consulting a constat intr-un sondaj de opinie “business to business”, pe un esantion de 508 de producatori de tamplarie PVC si Aluminiu care isi desfasoara activitatea in cele mai importante 20 de orase din Romania.

Neomar Consulting este o firma dinamica de consultanta in marketing, infiintata la inceputul anului 2004, specializata indeosebi pe cercetarea pietelor industriale si pe piata materialelor de constructii. Mai multe informatii despre companie sunt disponibile la www.neomar.ro.