Conform unui studiu de piata realizat de Neomar Consulting in domeniul echipamentelor pentru tratarea apei primare din Romania se estimeaza o crestere a acestei piete in 2007 cu 41% fata de 2006. Astfel, valoarea totala a sistemelor de filtrare a apei primare vandute in Romania va depasi anul acesta 84 milioane Euro. In 2006, valoarea vanzarilor de echipamente de tratare a apei primare a fost de aproximativ 60 milioane Euro.
Rata de crestere a fost estimata pe baza previziunilor declarate de catre principalii furnizori de sisteme de tratare in timpul unor interviuri realizate in perioada mai-iunie 2007. Aplicatiile rezidentiale sunt in crestere fata de cele industriale
Desi 73% din vanzarile de echipamente de tratare a apei au avut aplicatie industriala, procentul aplicatiilor casnice a crescut de la 24% in 2005 la 27% in 2006 si se estimeaza a-si mentine ritmul de crestere in urmatorii ani. 58% din vanzarile de echipamente de tratare din industrie s-au adresat industriei alimentare si farmaceutice.
In Romania exista un necesar ridicat de filtre de apa la nivel rezidential.
Rezultatele analizei unui esantion reprezentativ de gospodarii din Romania evidentiaza necesitatea prezentei de echipamente de tratare/filtrare a apei in gospodariile romanilor. Astfel, conform studiului companiei Neomar Consulting, 41.6% din gospodariile din Romania isi procura apa de baut de la fantana sau put. In mod evident, aceasta apa este netratata si de o calitate destul de slaba, in ultimii ani existand numeroase raportari si analize care confirma prezenta unor substante daunatoare cum ar fi nitritii, nitratii, fier, etc peste valorile normale in panza freatica.
Mai mult, 43% din gospodarii evacueaza apa menajera / reziduurile prin intermediul toaletelor sub forma de baraci si 12% evacueaza apa menajera uzata prin intermediul foselor septice. Acestea contribuie la o deteriorare suplimentara a calitatii apei, permitand infiltrarea reziduurilor in panza freatica. 77% dintre consumatorii casnici care au grupul sanitar in afara casei, respectiv 47% dintre consumatorii care au fosa septica in gospodarie au ca principala sursa de apa put sau fantana.
Studiul Neomar Consulting scoate in evidenta si necesitatea de a trata apa in vederea protejarii instalatiilor termice. Astfel, 10% dintre consumatorii care au centrala termica, respectiv 39% dintre cei care au boiler isi procura apa rece pentru menaj direct de la fantana sau put. In absenta unei instalatii pentru dedurizarea apei, folosirea acestor surse de apa poate conduce la o deteriorare a instalatiilor termice (calorifere, centrale termice, boilere, robieti) datorita depunerilor de calcar.
Totusi, perceptia populatiei asupra calitatii apei este neasteptat de buna
In urma investigarii perceptiei populatiei asupra calitatii apei reci de baut, s-a observat gradul mult mai ridicat de multumire al celor ce isi procura apa rece de baut de la fantana decat in cazul celor care isi procura apa de la reteaua publica. Astfel apa de la fantana a obtinut o apreciere medie de 8.75 din maxim 10, in timp ce apa de la retea a obtinut o nota medie de 7.7 din partea consumatorilor.
Calificativele mari date de populatie apei de la fantana releva faptul ca populatia nu constientizeaza nivelul actual al calitatii apei pe care o consuma precum si problemele de sanatate care pot apare ca urmare ca urmare a consumarii unei ape care nu corespunde standardelor prevazute de legislatia in vigoare.
Piata continua sa fie segmentata, dar concurenta este in crestere.
Conform companiei Neomar Consulting, exista aproximativ 40 de furnizori de echipamente de tratare a apei. Dintre acestia, circa 60% sunt companii de dimensiuni relativ mici care activeaza pe o piata regionala. Avand in vedere ca in 2005 si 2006 au intrat pe piata noi jucatori, Neomar Consulting estimeaza o crestere a concurentei pe piata de tratare a apei in urmatorii ani.
Promovarea pe aceasta piata nu este agresiva
Furnizorii de echipamente de tratare a apei nu au abordat o politica de marketing agresiva pentru a-si promova produsele. Principalele cai de promovare ale acestor echipamente de tratare/filtrare a apei au fost targurile si expozitiile precum si publicitatea cu ajutorul brosurilor si pliantelor. Nu au fost inregistrate pana in prezent eforturi substantiale in educarea populatiei si promovarea pe scara larga a instalatiilor de filtrare / tratare a apei.
Pentru mai multe detalii, informatii suplimentare sau alte materiale referitoare la acest studiu va rugam sa ne contactati la urmatoarele detalii de contact:
Bogdan Funieru
Tel : 021-332.33.10 / 021-332.57.07