Neomar Consulting a realizat in Iunie 2022, un studiu despre evolutia pietei (in perioada: 2015-2025) de legume conservate prin sterilizare, cu accent pe tomate, fasole, mazare si porumb dulce. In cadrul analizei au fost luate in calcul doar companiile care folosesc si procese de conservare a legumelor prin sterilizare si pasteurizare si ambalare in recipiente metalice, borcane sau cutii de carton tip Tetra-Pak sigilate ermetic. Nu au fost analizate produsele conservate prin congelare (pentru acest proces de conservare Neomar a realizat un studiu de piata de sine statator), deshidratare sau alte tehnologii.

In urma analizei pietei de legume conservate prin sterilizare am constatat ca in Romania se importa si se consuma conserve de legume la un pret semnificativ mai mare decat al conservelor provenite din productia locala. Acest aspect poate fi o oportunitate semnificativa pentru producatorii locali, de a investi in marketing si distributie pentru a creste valoarea adaugata a produselor conservate realizate local.

Pretul mediu Imp Prod - Cercetare de piață și consultanță de marketing

 

Concret, pentru categoriile analizate (tomate, fasole, mazare si porumb dulce), piata de legume conservate este alcatuita din aprox. 79% importuri (in special din Italia, Germania, Ungaria si Polonia), restul de 21% reprezentand productia locala. In acest context, se evidentiaza si o cerere neonorata de conserve de legume mai accesibile ca pret, deoarece pretul mediu pentru productia locala (euro/tona) este mai mic decat pretul mediu de import, insa aceasta cerere nu poate fi suplinita, cu produse autohtone, deoarece capacitatea de productie a companiilor locale este insuficienta. In concluzie, cresterea capacitatii locale de productie ar putea avea drept consecinta inlocuirea partiala a produselor mai scumpe din import, cu produse autohtone mai accesibile ca pret.

Pentru perioada 2022-2025, anticipam ca piata de conserve de legume (alcatuita exclusiv din: tomate – inclusiv pasta, bulion si ketchup, mazare, fasole, porumb dulce) va creste cu un CAGR de 2.71% ca volum (tone) si cu 3.5% ca valoare (Mil. euro).

Oportunitati exista si in domeniul legumelor si fructelor congelate, o alta industrie unde consumul local e dominat de importuri, asa cum arata studiul Neomar Consulting din aprilie 2022. Avand in vedere ca 80% din legumele congelate si 90% din fructele congelate consumate local provin din import, se pune si in aceasta situatie problema subcapacitatii de productie, respectiv a competitivitatii de pret limitate a producatorilor locali.

Intr-adevar, pe segmentul de legume si fructe congelate premium, productia locala s-a dezvoltat mai rapid, datorita oportunitatilor de export, insa volumele produse local in aceasta industrie raman mult sub capacitatea de absorbtie a pietei din Romania.

Dumneavoastra ati definit o serie de obiective prin care sa aflati ce oportunitati de crestere exista in piata?

Ce planuri au concurentii dvs.?

Daca raspunsul este negativ, putem sa trasam impreuna obiectivele unei cercetari in profunzime.