Conform cercetarilor elaborate de Neomar Consulting in domeniul invelitorilor pentru acoperis (tigla metalica, sindrila bituminoasa, tigla ceramica si beton) – volumul pietei este asteptat sa creasca cu peste 30% in 2006. Tigla metalica este invelitoarea cu cea mai ridicata rata de crestere. Piata de invelitori pentru acoperis va creste cu 32% in 2006

Conform unui studiu de piata desfasurat de compania Neomar Consultingin domeniul invelitorilor pentru acoperis, se estimeaza o crestere a pietei cu 32% in 2006 comparativ cu 2005. Ratele de crestere au fost estimate pe baza previziunilor declarate in cadrul interviurilor de catre furnizorii de invelitori pentru acoperisuri.  Dintre aceste patru categorii de invelitori analizate de studiu (tigla metalica, ceramica, de beton si sindrila bituminoasa), piata tiglei metalice a cunoscut cea mai mare crestere, detinand peste o treime din suprafata comercializata in 2005 si este previzionata a-si mentine ritmul sustinut de crestere si pe viitor. In ultimii 3 ani, cresterea pietei tiglei metalice si a ponderii acesteia in cadrul pietei de invelitori din Romania a fost sprijinit si de investitiile care s-au realizat in acest sector, mai mult de 5 producatori deschizandu-si facilitati de productie din 2004 pana in prezent.  In 2005 jumatate din valoarea vanzarilor de invelitori realizate in 2005 este atribuita tiglei metalice, 23% tiglei de beton si 13% atat tiglei ceramice cat si sindrilei bituminoase. Per total, in Romania in anul 2005 s-au vandut circa 10 milioane de mp de invelitori, avand o valoare totala de 88 milioane euro.
Conform estimarilor Neomar Consulting, in prezent pe piata invelitorilor activeaza aproximativ 60 de furnizori de invelitori pentru acoperisuri. Dintre acestia, circa 40% sunt companii mici, cu o piata locala sau cel mult regionala si specializati in productia de prefabricate din beton (pavele, borduri, dale, tigla). Doar doua companii care activeaza pe aceasta piata depasesc pragul de 10% din punct de vedere al cotei de piata si numai 4 inregistreaza cote de piata intre 5-10% din piata.

Vanzarile sunt concentrate catre 4 regiuni

Cele mai mari vanzari de invelitori sunt realizate in Bucuresti, in zona de centru, nord-vest si sud. Fiecare tip de invelitori se axeaza pe anumite regiuni, in functie de specificul constructiilor si conditiile de mediu. Astfel 3 zone cumuleaza jumatate din totalul vanzarilor de invelitori: Centru (17%), Bucuresti (16.5%) si Sud (15%). Regiunile Nord-Vest (13%) si Nord-Est (12%) cumuleaza inca un sfert din vanzarile de invelitori, iar restul 25% este impartit de Sud-Vest (10 %), Sud-Est (8%) si Vest (7%).

Consumatorul a devenit mai pretentios si mai atent

Se observa o crestere a clientilor care solicita acoperisuri cu protectie sporita (tigla metalica coperita cu microceramica sau roca, tigla de beton si ceramica lucioasa), garantie indelungata si realizate din materiale organice. Datorita acestor tendinte firmele, majoritatea companiilor investigate in cadrul studiului realizat de Neomar Consulting si-au sporit bugetul de marketing in 2006 comparativ cu 2005 si si-au intensificat actiunile de promovare in special in cadrul targurilor si expozitiilor dar si prin intermediul presei scrise.

Canalele de distributie sunt specializate in functie de tipul invelitorii

Mai ales in cazul invelitorilor din beton dar si a tiglei metalice exista o multitudine de producatori locali care vand direct beneficiarului, la poarta fabricii. Totusi, producatorii cunoscuti la nivel national apeleaza mai ales la depozitele de materiale de constructii si marii distribuitori. Tigla metalica constituie un caz aparte, datorita montatorilor specializati de care este nevoie pentru a monta acoperisul, montatori care au si calitatea de distribuitor.

*  *  *

Neomar Consulting este o firma dinamica de consultanta in marketing, infiintata la inceputul anului 2004, avand in componenta o echipa experimentata de consultanti in marketing. Compania este specializata indeosebi pe cercetarea pietei materialelor de constructii Mai multe informatii despre companie sunt disponibile la www.customersatisfaction.ro/neomar.

Pentru mai multe detalii, informatii suplimentare sau alte materiale/ (grafice) cu privire la acest studiu va rugam sa contactati pe: Bogdan Funieru – Project Manager Tel :  0722.697.705 / 021-332.57.07