downloadCât de bine se informează românii înainte de a lua decizia de achiziţie a tâmplăriei termoizolante, care este principalul criteriu de cumpărare şi de ce ferestrele ieftine îi vor costa mai mult pe români, pe termen mediu şi lung?

Toate aceste întrebări au fost adresate în cadrul sondajului naţional realizat de Neomar Consulting în perioada 10 ianuarie – 6 februarie 2015, pe un eşantion reprezentativ (persoane fizice) de 1,100 persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 60 ani. Marja de eroare de eşantionare este de +2,9%.

Informarea corectă este esenţială

Lipsa de informare cu privire la provenienţa tâmplăriei termoizolante din locuinţă, cât şi a principalelor caracteristici ce o transformă într-o fereastră de calitate superioară se numără printre cele mai îngrijorătoare aspecte ce reies în urma sondajului naţional. Întrebaţi cărei mărci îi aparţin profilurile ce alcătuiesc ferestrele din propriile locuinţe, 58.2% dintre respondenţi au afirmat că nu îşi amintesc numele acesteia, iar 67.8% nu ştiu numele producătorului lor de ferestre. În plus, 40.7% afirmă că au solicitat o singură ofertă înainte de a cumpăra tâmplăria actuală din locuinţă, iar 26.9% nu ştiu câte camere interne de izolare deţin ferestrele lor. Pentru cei mai mulţi dintre români, calitatea tâmplăriei termoizolante rămâne, din păcate, pe un loc secund, în favoarea celui mai mic preţ de achiziţie, 50.3% dintre respondenţi spun că principalul factor care influenţează pentru ei decizia de cumpărare este preţul. 

Calitatea produsului trebuie să primeze

Încep totuşi să fie vizibile premise pozitive din piaţă, iar acestea vin din partea viitorilor cumpărători de ferestre cu profiluri termoizolante. În cadrul sondajului naţional, aceştia au numit în topul primelor trei cele mai importante criterii de selecţie mărcile de furnizori folosite la confecţionarea ferestrelor, respectiv marca de profiluri şi cea de feronerie.

Ferestrele ieftine îi vor costa mai mult pe românii care accepta sa le cumpere „la negru”

Probabil unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte relevate de studiu este acceptul beneficiarilor de a achiziţiona tâmpărie termoizolantă fără factură fiscală, 13.7% fiind parţial sau total de acord cu această practică „la negru”. Toate acestea nu fac decât să conducă piaţa pe un segment gri, în care soluţiile tehnice au o performanţă scăzută, origine incertă şi nu beneficiază de servicii de garanţie. Acest lucru duce, în final, la creşterea gradului de nemulţumire a clienţilor finali faţă de produsul achiziţionat. Pe de altă parte, un preţ scăzut nu poate garanta şi calitatea produsului. Tâmplăria termoizolantă de calitate inferioară este pentru locuinţă doar o investiţie pe termen scurt, întrucât aceasta nu asigură, pe termen mediu şi lung, confortul şi siguranţa casei, o izolare termică şi fonică perfectă sau rezistenţa şi durabilitatea ferestrelor. De aceea, la un interval de timp relativ scurt, ferestrele trebuie schimbate, ceea ce presupune o nouă investiţie financiară înainte de amortizarea celei vechi. 23% dintre respondenţi spun că profilurile ferestrelor lor au doar 3 camere interne de izolare, lucru ce demonstrează, o dată în plus, faptul că românii investesc în produse cu performanţe slabe şi inferioare calitativ. De aici provine şi una dintre cele mai mari nemulţumiri ale românilor cu privire la tâmplăria termoizolantă pe care o deţin, adică izolarea termică defectuoasă (11%).