Am vizitat expozitia TIB 2012. Slaba, foarte slaba.

Daca in anii anteriori (2006-2008) vedeam parcarea plina, delegatii in forfota mare pe aleile Romexpo, acum, in anul de gratie 2012, era pustiu. Am mers de la intrare pana la pavilionul central fara sa ma intalnesc cu nimeni pe alee. Totusi, inauntru erau niste expozanti. Nu multi insa nici putini – cam 150-200 in total. M-am gandit: de ce sa cheltui niste bani buni, deseori poate peste 10-15.000 euro (daca socotim si costurile delegatiilor, diurnelor, transportului, amenajarii standurilor, etc)? Pentru a gasi noi clienti? Ma indoiesc, luand in calcul „afluenta de vizitatori”.

Deciziile unor companii sunt destul de ciudate, mai ales luand in calcul faptul ca multi dintre ei, desi cheltuiesc sume importante pe manifestari cu o utilitate limitata nu indraznesc sa cheltuiasca o suma modica pe 2 chestiuni necesare:

  1. Sa afle ce mai fac si ce mai vor clientii lor actuali – prin cercetari periodice de customer satisfaction 
  2. Sa analizeze ofertele realizate si necastigate in ultima perioada si sa analizeze motivele pentru care acestea nu s-au concretizat

Este mult mai simplu sa iti cresti si dezvolti businessul prin clienti multumiti – pe langa faptul ca iti vor fi loiali te vor si recomanda catre altii potentiali clienti – si sa incerci totodata sa maresti gradul de succes al ofertelor realizate. Incomparabil mult mai usor decat sa atragi clienti noi.

(articol publicat in 19 Octombrie 2012)