O prezentare realizata de noi mai demult insa foarte actuala chiar si in zilele noastre trateaza pe scurt cateva probleme esentiale:
Cat de bine isi cunosc companiile clientii proprii?
Un sondaj realizat de Neomar Consulting pe un esantion cuprinzator de companii active in sectorul industrial din Romania ne ofera o concluzie: desi la nivel declarativ, majoritatea companiilor situeaza printre prioritatile de top monitorizarea satisfactiei clientilor, in practica infomatii despre acest subiect se colecteaza doar sporadic si prin intermediul canalelor interne, cunoscute ca fiind deseori lipsite de obiectivitate.
Cat de bine isi cunosc companiile piata?
Ca in orice relatie bilaterala, problemele unui partener devin ulterior si problemele celuilalt insa intr-o forma modificata. Chestionati referitor la problemele pe care le intalnesc pe piata, 500 de producatori de tamplarie ne-au furnizat o serie de raspunsuri cuprinzatoare insa aproape jumatate din ele se refereau la anumite aspecte neplacute legate de clienti. Mai concret, clientii nu abordau un comportament considerat „corect” de furnizorii respectivi (ex. alegeri neinspirate, lipsa de educatie in ceea ce priveste produsul, favorizarea prin alegerea concurentilor neloiali, etc). Totusi, ceea ce nu vad deseori multi furnizori este faptul ca modul in care se comporta clientii este de fapt tot o reactie la actiunile furnizorilor de pe piata iar acest mod poate fi corectat intr-un mod relativ facil printr-o strategie de marketing bine gandita. Conteaza insa sa stim cu exactitate modul de gandire si motivele care determina actiunile clientilor pentru a putea ulterior identifica si actiona asupra cauzei. Problema este insa ca deseori, in incercarea de a determina aceste cauze, producatorii recurg la banuieli sau supozitii, care se sprijina deseori tot pe propriile convingeri ale furnizorilor, favorizand astfel un cerc vicios. Prezentare de mai jos prezinta si cativa indicatori ce se pot obtine dintr-un studiu de piata tipic si cum pot ei ajuta o companie. Sunt prezentate si o serie de studii de caz. Sfat util: click pe prezentare pt a intra in modul full-screen – optim pentru o buna vizualizare.