Printarea 3D este una din tehnologiile considerate disruptive – adica va revolutiona din temelii anumite industrii. Printre care si cea a constructiilor. Este impresionant progresul industriei de printare 3D din ultimul an. Dar cea mai noua inovatie este absolut incredibila. Exista acum (ce-i drept in stadiul de prototip) un echipament ce poate „printa” o casă de 200-250 metri pătrați, în aproximativ 20 de ore. Incredibil!
Printarea 3D in constructii.
Procesului de fabricație, cunoscut sub numele de Contour-Crafting simplifică procesul de construcție prin imprimarea 3D la o dimensiune gigant. La fel ca imprimanta 3D cu filament de PVC, tehnologia foloseste depuneri (turnare) controlata de beton in mod continuu pana la definitivarea completa a constructiei pe baza unui model 3D. Chiar si elemente esentiale cum ar fi instalatii sanitare, electrice sau ranforsari / armari ar putea fi integrate automat în planurile 3D. Echipa din spatele Contour Crafting speră să genereze cartiere întregi cu această tehnologie, insa nu fiecare casă ar trebui să arate la fel. Asta pentru că se poate schimba designul casei doar prin ajustarea usoara a arhitecturii printr-un simplu program de proiectare 3D (CAD / CAM), care controleaza miscarea printerului.
Costuri reduse cu 30-50%. Timp redus cu 80-90%.
Conform unor calcule preliminare, economiiile de costuri sunt de 30-50% prin eliminarea costurilor de cofrare / decofrare a structurilor de beton, reducerea necesarului de forta de munca si a timpului de edificare a structurii si zidariei, reducerea complexitatii operatiunilor de finisare, etc. În afară de confort și eficienta, există multe implicatii pozitive ale procesului de printare 3d tip Contour-Crafting. Sa ne gandim numai cum
- am putea ajuta victimele dezastrelor naturale prin reconstruirea caselor în mai puțin de o zi;
- s-ar putea repara foarte sau reconstitui relicve istorice sau cladiri de patrimoniu distruse partial;
- am putea inchiria, de la magazinul de bricolaj din apropiere, pentru cateva zile, o imprimanta 3d pentru a ne construi casa.
Ce părere aveti despre această nouă tehnologie? Mai multe informatii: http://www.contourcrafting.org/